Heb jij zo’n sprookjesboek dat zo stukgelezen is, dat het met tape en plakband aan elkaar hangt? Dan is de kans groot dat jij geloof in sprookjes. Maar welk sprookje maak jij waar?
Laten we eens kijken naar een paar sprookjes. De rode draad is dat het meestal verhalen zijn over dat je op het juiste pad moet blijven, want anders wordt je opgegeten door de wolf (Roodkapje). Dat je zó mooi bent dat je stiefmoeder jaloers op je is en je gered moet worden door een prins (Sneeuwwitje). Dat je door de heks vervloekt wordt en alleen met een liefdeskus wakker door een prins wakker gemaakt kan worden (Doornroosje).
De prins op het witte paard
Herken je de boodschap in deze verhalen? Pas je aan, blijf binnen de lijntjes, neem geen risico’s en laat je redden door een prins, anders overleef je het niet.
Kijk maar eens naar het sprookje van Assepoester. Haar stiefzus Anastasia is het aangepaste meisje en doet alles wat haar moeder zegt. Terwijl Assepoester een manier vindt om toch naar het feest van de prins te gaan. Want zij is nieuwsgierig, gebruikt haar talenten en maakt haar dromen waar.
De regels van het spel
Volgens welke regels wil jij het carrièrespel gaan spelen? Naar die van Anastasia of die van Assepoester?
Anastasia durft niet af te wijken van het pad, terwijl Assepoester haar eigen pad creëert. Ga maar eens na, als je wilt dat je opgemerkt wordt voor die carrièrestap hoger, kun je niet van te voren precies uitstippelen wat je dan moet doen. Dat gebeurt omdat je kansen pakt en ervaringen opdoet. Die worden gezien en dat brengt je waar je wilt zijn.
Leiden en risico’s nemen
Je hoeft, net als Assepoester, niet te wachten om leiding te geven aan jezelf en je leven. Leider zijn is een geschenk dat jij aan je organisatie en de wereld geeft. Dus: Wacht jij op toestemming om de leiding te nemen of geef je nu al leiding aan je carrière?
Assepoester speelde het spel en durfde risico te nemen. Terwijl ze ook had kunnen falen. Zij ging naar het feest van de prins en zorgde ervoor dat ze voor 12 uur ’s nacht weer thuis was. Dat had faliekant mis kunnen gaan. Maar als ze zich daardoor had laten tegenhouden, was ze nooit getrouwd met de prins. Je moet dus risico nemen om vooruit te komen.
Versterken van anderen
Anastasia en haar moeder spanden telkens samen tegen Assepoester. Bijvoorbeeld door koste wat kost het muiltje aan de voet van Anastasia te krijgen. Dat niet paste. Assepoester daarentegen heeft juist om hulp van twee duiven gevraagd. Zij wist dat je namelijk alleen niet wint. Want je hebt elkaar nodig. Je moet er voor elkaar zijn. Zorg dat je niet tegen een ander bent, maar versterk anderen. En laat hen jou versterken.
Word gezien
Hoe gaaf is het dat Assepoester in zichzelf gelooft en zich voor 100% geeft. Heel anders dan ons Nederlandse ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Heb jij ook geleerd om vooral je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken? Neem een voorbeeld aan Assepoester en kom uit voor je talenten zonder je te verontschuldigen.
Jij bent Assepoester
De moraal van dit verhaal is dat je het natuurlijk zelf moet doen. Maar dat je het niet alleen hoeft te doen.
Heb je geen idee hoe je erachter komt wat je wilt in je werk? Plan dan vrijblijvend hier een online Carrièresessie met mij in. We maken samen een plan van aanpak dat bij jou past.
Ik zie je daar, Assepoester.