Carrière Carriere ladder word leidinggevende in je organisatie gezien en opgemerkt worden je positie innemen leider vrouw leiderschap vrouwelijk

Promotie willen maken, maar niet durven solliciteren omdat je bang bent om te worden afgewezen

Ga jij niet intern solliciteren voor de plek waarin jij die carrièrestap kan maken, omdat je ervoor kan worden afgewezen? Je bent niet de enige.

Dat had Jamie ook. Zij had al twee keer gesolliciteerd voor de positie hogerop in het bedrijf waar ze al 23 jaar werkte en was twee keer afgewezen.

Ze mocht nog één keer solliciteren

De angst om het nog één keer te mogen proberen, legde een flinke druk op haar.

‘Hoe kom ik er de volgende keer wel doorheen’, vroeg ze zich wanhopig af, ‘Hoe kom ik over mijn sollicitatievrees heen’.

Ze wist dat ze die functie aankon, maar haar angst om nog een keer te falen verlamde haar.

Waar ze moest beginnen, hoe ze het moest aanpakken? Ze had geen idee. Alleen kwam ze er niet meer uit. Dat geldt ook voor jou, toch?

Maar ze moest eerst over de afwijzing heen komen

Na de tweede afwijzing heeft Jamie die stap naar het volgende carrièreniveau helemaal losgelaten, want ze moest eerst over de klap heenkomen. Ze was gedemotiveerd en heeft er de tijd voor genomen. Ze drukte haar ambitie weg en bleef in haar comfortzone zitten, waarin het werk op rolletjes liep en niks nieuws en niks geks gebeurde.

‘Na de coronaperiode ging het opeens heel hard lopen. Ik zag allemaal meiden die net in dienst waren en die werden aangenomen voor die plek die ik graag wilde. Toen dacht ik, wacht eens even, iedereen gaat mij voorbij. En dat wil ik helemaal niet. Ik wil dit ook en ik kan het ook’.

‘En nu slaan ze mij over’

Herken je dit patroon? Vast wel. Want als jij niet in beweging komt, wordt je net als Jamie voorbij gestreefd door jongere collega’s.

Steeds weer had Jamie de gedachte: ‘Ze slaan mij over. Dat mag niet en gaat gewoon niet gebeuren!’ Ze wist dat ze moest gaan opstaan en maar had geen idee waar ze moest beginnen om zich voor te bereiden op de sollicitatieprocedure. Je herkent hier vast wel iets in.

Zelfverzekerd zijn en toch faalangst hebben

Het gevoel om nog een keer te falen, daar wilde ze vanaf. Lijkt bizar hè? Nou ja – totdat je je realiseert dat niet solliciteren ook geen rust geeft. Ook al vind je het niet leuk vinden om niet te worden aangenomen als leidinggevende.

Net als Jamie.

En toch gaat zij het opnieuw solliciteren met het idee dat ze er alles aan heeft gedaan.

Masker afdoen

Jamie heeft een prachtige glimlach. Die bleef ook al voelde ze zich helemaal niet blij. Die er was als ze vertelde over pijnlijke ervaringen.

Die glimlach was haar masker. Daar verschuilde ze zich achter. En dat schiep verwarring bij mij. Ik kon haar verdriet voelen, maar zag het niet. Wat was nou echt?

Ik zie dat bij meerdere van mijn klanten. Zeker weten dat jij het ook weleens verschuilt achter je glimlach, terwijl je je diep van binnen heel rot voelt. Dat kan soms handig zijn, maar in een sollicitatiegesprek is het beter om te laten zien wie je echt bent.

‘Ik heb terug wat ik verloren was’

Jamie begreep meteen dat ze dit masker had opgezet bij haar twee eerdere sollicitaties. De puzzel viel op zijn plek en ze wist waar ze het deze derde keer anders gaat doen. In plaats van het niet te laten zien, gaat ze juist gebruik maken van haar zachtheid in combinatie met haar kracht.

Dat geldt ook voor jou. Niks nep, echt zijn is wat jou succesvol maakt.

Ze is er 100% klaar voor

Voor Jamie was het de sleutel naar het zelfvertrouwen wat ze nodig heeft om die hogere positie te gaan bemachtigen. Als haar kracht en zachtheid gaat laten zien, komt het helemaal goed.

Ze is er klaar voor. Yes! De stap om te gaan solliciteren heeft ze gezet.

Binnenkort gaat ze op gesprek

Ik heb er alle vertrouwen in dat ze wordt aangenomen.

Wil jij ook weten hoe jij jouw de combinatie van zacht en kracht kan inzetten om jouw carrièrestap te realiseren? Boek dan hier je gratis Carrièresessie in. Dan kijken we samen waar jij nu vastloopt. En geef ik je direct 2 tips waardoor je sneller weet wat je wilt in je werk.

Gratis gids

De 3 grootste manieren waarop jij jouw promotie naar leidinggevende saboteert

Je hebt wel wat anders te doen dan het komende jaar te besteden aan het worden gezien als leidinggevende, toch? Download deze gids en ontdek hoe je sneller promitie maakt naar leider van het team.

gids 3 reden waarom jij geen promotie maakt naar leidinggevende