Het aanbod professioneel afslaan

Een lastige situatie: je hebt een baan aangeboden gekregen, maar je overweegt om het aanbod niet te accepteren.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je dit zou doen. Bijvoorbeeld omdat je een beter aanbod hebt gehad van een ander bedrijf of dat je na het sollicitatiegesprek toch niet zo’n goed gevoel over de functie of het bedrijf hebt.

Het is te begrijpen dat het niet helemaal lekker voelt om een aanbod af te wijzen, omdat je juist in het begin zoveel indruk hebt willen maken op de recruiter. Vervolgens moet je hem of haar nu teleurstellen door de baan niet te accepteren.

Weet het zeker

Voordat je de baan afwijst, moet je er 100% zeker van zijn dat je de baan niet wilt. Denk er goed over na, want als je de baan eenmaal hebt afgewezen is er geen weg meer terug. Het zou zonde zijn als je achteraf spijt krijgt.

Twijfel is nooit goed en in de meeste gevallen klopt je onderbuik gevoel. Als het dus niet goed voelt, kun je de baan beter niet nemen. Het zou jammer zijn als je de baan accepteert en na één jaar weer opzoek moet gaan naar een nieuwe baan, omdat je huidige baan toch niet bij jou past.

Bedank je contactpersoon

Recruiters hebben veel tijd in je gestoken. Ze hebben je cv bekeken, gesprekken met je gevoerd en besloten om jou een baan aan te bieden. Dus blijf beleefd en toon respect wanneer je het aanbod afslaat. Bedank de recruiter voor zijn tijd.

Bedank de recruiter voor iets specifieks, zo kom je persoonlijker over. Bijvoorbeeld: ‘Ik vond het fijn dat jullie niet alleen naar het cv keken, maar ook naar mij als mens. Daarnaast stel ik het erg op prijs dat ik snel reactie kreeg op mijn sollicitatie. Na het sollicitatiegesprek kwam ik er helaas achter dat de functie niets voor mij is.’

Doordat je de afwijzing goed afhandelt, blijf je positief in de gedachte van de recruiter zitten. Wanneer er een andere (leukere) functie vrijkomt, is de kans aanwezig dat de recruiter jou nog eens zal benaderen.

Als je op een slechte manier een aanbod op een baan afslaat, kan dit negatieve gevolgen voor je hebben. Stel dat de recruiter van werkgever verandert en je komt hem of haar nogmaals tegen bij het solliciteren. De recruiter zal dan weinig zin hebben om met jou het sollicitatieproces in te gaan, omdat je de vorige keer onprofessioneel hebt gehandeld.

Ook kun je te maken hebben met een intermediair met meerdere vacatures in dezelfde branche. Onprofessioneel gedrag kan er dan voor zorgen dat je voor geen enkele vacature meer in aanmerking komt.

Geef een goede reden

Wees altijd eerlijk en geef een duidelijke reden als je een aanbod op een baan afslaat. Het kan namelijk een feedback moment zijn voor de recruiter.

Als je een duidelijke reden geeft, kan de recruiter dit gebruiken om zich te ontwikkelen. Het kan namelijk voorkomen dat je de baan hebt afgewezen, omdat jij je niet goed voelde bij het bedrijf. In dit geval kan de recruiter er zelf niet veel aan doen. Heb je de baan afgewezen, omdat je onprofessioneel behandeld bent? Dan weet de recruiter dat hij de volgende keer professioneler met kandidaten om moet gaan.

Als je het lastig vindt om zoiets te zeggen, bedenk dan dat de recruiter zal ook eerlijk zijn wanneer hij of jou afwijst voor de functie. Het is geen ramp om eerlijk te zijn, daar hebben jullie beide het meeste aan.

Wees wel voorzichtig met opmerkingen over medewerkers. Wanneer je geen goed gevoel bij de medewerkers hebt, dan moet je daar slim mee om gaan. Het is niet gepast om je hier negatief over te uiten. Geef aan dat de bedrijfscultuur niet helemaal bij jou past en laat het hierbij.

Reageer snel

Het recruitment proces is een lang proces. Het kan weken of maanden duren voordat de juiste sollicitant is gekozen. Wanneer jij een baan aangeboden krijgt en dit aanbod wilt afslaan, is het niet fijn voor de recruiter als hij een lange tijd op jouw reactie moet wachten. Misschien moet de recruiter helemaal opnieuw beginnen met het benaderen van kandidaten, CV’s doornemen en gesprekken voeren.

Geef dus op tijd aan dat je niet op het aanbod in wilt gaan, want dat is kostbare tijd voor de recruiters.

Je kunt bijvoorbeeld eerst via de telefoon aangeven dat je niet op het aanbod ingaat en de recruiter wilt bedanken voor de tijd en moeite. Daarna kun je hem een e-mail sturen waarin je uitgebreider toelicht waarom je de baan niet hebt geaccepteerd. Zo laat je de recruiter zo snel mogelijk weten dat je niet op het aanbod ingaat, zodat hij direct weer aan de slag kan om iemand anders te vinden.

Voorbeeldmail

Beste [naam],

Bedankt voor het mooie aanbod. Hoewel ik het sollicitatieproces bij jullie positief heb ervaren, heb ik toch besloten om het aanbod niet te accepteren. De reden hiervoor is dat ik een andere baan heb aangeboden gekregen waar ik mijn persoonlijke vaardigheden beter kan ontwikkelen. Daarnaast schat ik in dat die baan beter is voor het verdere verloop van mijn carrière.

Nogmaals bedankt voor de tijd en moeite. Ik vond het fijn dat jullie niet alleen naar het CV keken, maar ook naar mij als mens. Daarnaast stel ik het erg op prijs dat ik snel reactie van jullie kreeg op mijn sollicitatie. Wie weet spreken we elkaar nog in de toekomst.

Met vriendelijke groeten,

[Je naam]