Het tweede sollicitatiegesprek

Het is je gelukt! Je eerste sollicitatiegesprek was een succes. Goed nieuws natuurlijk, maar het betekent niet dat je de baan al hebt. Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek.

Een tweede sollicitatiegesprek, ook wel het vervolggesprek, is waar je het echte verschil kunt maken. Je concurreert namelijk nog steeds met de beste sollicitanten.

Wat kun je van het tweede sollicitatiegesprek verwachten? Welke vragen worden er gesteld en welke vragen ga jij stellen? Om ervoor te zorgen dat jouw tweede gesprek net zo’n succes wordt als je eerste gesprek, moet je alles weten over het tweede sollicitatiegesprek! Klaar voor de tweede ronde?

Wat kun je verwachten bij het tweede sollicitatiegesprek?

Het eerste sollicitatiegesprek wordt gebruikt om een selectie van de sollicitanten te maken die passend zouden kunnen zijn. Het nut van een tweede gesprek? Testen of je een goede fit bent voor de functie, het bedrijf, de manager, de bedrijfscultuur, de klanten en het team waarmee je gaat samenwerken. Ofwel, ben jij de juiste match?

Een tweede sollicitatieronde vindt vaak plaats wanneer er meerdere goede kandidaten in de race zijn of om een duidelijker beeld te krijgen of jij écht geschikt bent voor de functie.

Houd er rekening mee dat je dit gesprek met andere of meerdere personen voert en echt de diepte in gaat. En het kan zijn dat je meerdere kleine gesprekken hebt met verschillende gesprekspartners. Dit allemaal om de juiste fit te vinden met het bedrijf en de functie.

Verder is het mogelijk dat je een opdracht/assessment uitvoert. Reden genoeg om te zorgen dat je goed voorbereid het gesprek in gaat.

De voorbereiding van het tweede sollicitatiegesprek

Door de uitnodiging weet je dat je een interessante optie bent voor het bedrijf, maar is het bedrijf wel een interessante optie voor jou? Het kan lastig zijn om een rationele afweging te maken als je op tweede gesprek mag komen. Start je voorbereiding altijd met de afweging of je hier echt wel aan de slag wilt.

Als je er achter komt dat het niet de juiste baan voor jou is kun je beter afzeggen. Weet je het nog niet zeker? Ga dan goed voorbereid het tweede gesprek in en achterhaal of het bij je past.

Evalueer het eerste gesprek. Welke vragen vond je lastig om te beantwoorden? Waardoor was het lastig om die vragen te beantwoorden. Wist je bijvoorbeeld niet voldoende over het bedrijf, de klanten of over degene die de vraag stelde?

Het is zonde om in het tweede gesprek op dezelfde onderwerpen vast te lopen. Oefen hier extra goed op! Kom sterk terug op punten waar je in het eerste gesprek minder op scoorde.

Als je op tweede gesprek mag komen ging er ook veel goed in je eerste gesprek. Is er een manier om je sterke kanten nog beter naar voren te laten komen?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je ook bij je vervolggesprek een professionele indruk maakt. Door de praktische zaken goed voor te bereiden voorkom je dat je tegen problemen aanloopt.

Het komt voor dat een assessment onderdeel uitmaakt van het tweede sollicitatiegesprek. Wat is een assessment? Assessments bestaan uit verschillende opdrachten en testen die gericht zijn op de functie waarop je solliciteert.

Met de resultaten achterhalen de werkgevers of je daadwerkelijk beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om de desbetreffende functie uit te voeren. Je potentieel nieuwe werkgever kan hierdoor zien wat je in de praktijk te bieden hebt.

Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen en de inhoud van het assessment kan verschillen per functie en onderneming.

Een assessment kun je voorbereiden. De verschillende situaties en vragen kun je oefenen met familie, vrienden of zelfs alleen voor de spiegel. Ook kun je op het internet tal van oefeningen vinden om je voor te bereiden. Door de testen te oefenen, kun je bijvoorbeeld je ruimtelijke inzicht of rekenvaardigheden trainen. Zie ook het hoofdstuk ‘Je actief voorbereiden op een assessment’ verderop.

Vragen in het tweede sollicitatiegesprek

Denk na over vragen die je kunt verwachten, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je laat daarmee een goede indruk achter en je krijgt een goed idee van de organisatie en of jij daarbij past.

In een tweede sollicitatiegesprek ga je vaak met meerdere mensen in gesprek en duren de gesprekken langer. Er wordt dieper ingegaan op specifieke competenties en werkzaamheden.

Als voorbereiding op je eerste gesprek heb je waarschijnlijk antwoorden geformuleerd voor de veel gestelde vragen van werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek. Doordat je tijdens het vervolggesprek met nieuwe of meerdere mensen in gesprek zit, zullen dit soort standaard sollicitatievragen waarschijnlijk weer aan bod komen.

Bij een tweede gesprek wordt het wel iets complexer. Deze en andere vragen worden gedragsgericht gestuurd om te achterhalen hoe jij met bepaalde situaties omgaat en hoe je op die momenten handelt.

Tweede sollicitatiegesprek: vragen die jij kunt stellen

Net als de voorbereiding op vragen die je gaat krijgen is het verstandig om rekening te houden met de vragen die jij nog wil stellen. Wanneer je in het eerste gesprek geen antwoord hebt gekregen op deze vragen, dan is dit hét moment om ze te stellen.

Pas wel op met het stellen van dezelfde vragen die je ook in je eerste gesprek hebt gesteld. Op deze vragen heb je al antwoord gekregen en het komt vreemd over als je deze herhaalt.

De vragen die je kunt stellen zijn vanzelfsprekend per situatie anders. Door goede vragen te stellen laat je niet alleen een goede indruk achter, je krijgt ook een goed beeld van de organisatie en of jij daarbij past. In een tweede gesprek krijg je vaak meer ruimte om vragen te stellen, gebruik deze dan ook.

  • Gedragsgerichte vragen

Je kunt verwachten dat er vooral gedragsgerichte vragen worden gesteld. Hoe ga je met dingen om? Hoe anticipeer je op bepaalde gebeurtenissen of hoe zou jij dit bedrijf runnen? Zo krijgen ze een beter beeld van jouw persoonlijkheid. Hierdoor kunnen jouw gesprekspartners gemakkelijker inschatten of jij

tussen de andere collega’s past, want niks is er belangrijker dan een goede band met jouw collega’s. Als dit niet het geval is, kan er een mismatch ontstaan.

Gedrag uit het verleden kan vaak gedrag in de toekomst voorspellen, daarom is het goed om na te denken over voorbeelden die je bij jouw vorige banen hebt meegemaakt. Bereid dit dus voor! Als jouw gesprekspartners specifieke gedragsgerichte vragen gaan stellen kun je hier op antwoorden met voorbeelden.

Koppel situaties uit het verleden aan werkzaamheden en verantwoordelijkheden die uiteindelijk bij je toekomstige functie gaan horen.

  • Vaardigheden en skills

Tijdens een vervolggesprek worden er niet alleen gedragsgerichte vragen gesteld om te kijken of je in het team past, maar ook vragen over de vaardigheden en skills die je hebt.

Lees nogmaals de vacaturetekst door en kijk of er bepaalde vaardigheden en skills in staan die je moet bezitten. Zo kun je voorbeelden uitleggen wanneer je met deze programma’s hebt gewerkt en hoe goed je hier in bent.

Door dit goed te onderbouwen krijgen jouw gesprekspartners een beter beeld van waar jij toe in staat bent. Mocht je ergens nog niet goed in zijn dan kunnen jouw gesprekspartners de afweging maken of ze hier tijd in willen steken.

  • Waarom ben jij de beste kandidaat?

Deze vraag wordt gesteld om te kijken hoe goed jij jezelf hebt voorbereid op het tweede gesprek. Je hebt namelijk het eerste gesprek kunnen laten bezinken. Als je de baan écht graag wilt, heb je het gesprek geëvalueerd.

Waren er vragen die je niet goed kon beantwoorden? Zorg dan dat je dat tijdens het tweede sollicitatiegesprek wel kan. Het is namelijk essentieel om niet op dezelfde vragen vast te lopen.

Schets tijdens het tweede sollicitatiegesprek een duidelijk beeld van hoe jij jezelf ziet werken bij het bedrijf en hoe je omgaat met de taken en verantwoordelijkheden die je uiteindelijk gaat uitvoeren.

Door hier een doordacht antwoord op te geven, maak je meer kans om jouw gesprekspartners te overtuigen. Bundel de antwoorden van de vragen over jouw gedrag, vaardigheden en skills op dit antwoord, hiermee kun jij jouw gesprekspartners namelijk ook overtuigen.

  • Wat zijn jouw doelen?

Een bedrijf is vaak ook benieuwd hoe jij de toekomst ziet en hoe jij jezelf wilt ontwikkelen. De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt is namelijk vaak afhankelijk van het bedrijf waar je werkzaam bent. Indien jouw gesprekspartners deze vraag stellen is het belangrijk dat jij aangeeft wat jouw ambities zijn.

Bij het beantwoorden van deze vraag kun je bijvoorbeeld aangeven dat de functie een logische stap in je carrière is, maar ben ook eerlijk als dit niet het geval is! Zo kun je ook gemakkelijk jouw doelen aangeven aan de hand van de functie.

Als jouw gesprekspartners aangeven dat dit niet in lijn ligt met de functie, dan is het de vraag of je zelf wel bij het bedrijf past.

Doorgaans wordt er in een tweede sollicitatiegesprek aangegeven wat wel of niet mogelijk is. Zorg dus voordat je het tweede gesprek gaat voeren dat je weet wat je wilt.

  • Waarom pas jij bij de bedrijfscultuur?

Met het stellen van deze vraag kijkt men niet alleen of je bij de collega’s past, maar ook bij de cultuur van het bedrijf. Denk hier dus van tevoren over na. Een passende bedrijfscultuur heeft grote invloed op jouw plezier in het werk.

Stel wedervragen over hoe de cultuur binnen het bedrijf is, maar bekijk ook hoe de werkomgeving eruitziet en hoe je wordt behandeld tijdens het gesprek. Door al deze vragen met elkaar af te wegen weet jij of je gaat passen bij de bedrijfscultuur.

Geef met het antwoord op deze vragen vooral je eigen normen en waarden aan, zo kunnen jouw gesprekspartners inschatten of je écht gaat passen.

  • Wat verwacht jij van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Tijdens een eerste gesprek wordt er vaak nog niet over arbeidsvoorwaarden gesproken, maar bij een tweede sollicitatiegesprek ligt dit meer voor de hand. Vaak wordt deze vraag gesteld als jouw gesprekspartners enthousiast zijn over het gesprek. Als de vraag gesteld wordt willen ze kijken of ze overeen kunnen komen met jouw verwachtingen. Bereid dit dus voor en weet wat je op zijn minst wil verdienen. Dit is echter niet het enige wat belangrijk is. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn net zo belangrijk.

Je kunt namelijk over verschillende dingen onderhandelen, denk hierbij aan vakantiedagen, een sportabonnement, een auto, een laptop of een mobiel van de zaak. Dit hoort allemaal bij een goede salarisonderhandeling.

  • Heb je zelf nog vragen?

Als jij het eerste gesprek hebt geëvalueerd ben je vast nog op verschillende vragen gekomen. Het is goed om deze te stellen, zo ziet een gesprekspartner dat je ook op het tweede gesprek goed bent voorbereid. Dit is jouw laatste kans om indruk te maken.

Mocht je in het eerste gesprek op bepaalde onderwerpen zijn vastgelopen, maak dat dan in dit gesprek goed door er vragen over te stellen. Zo laat je zien dat je er alles aan wilt doen om goed voor de dag te komen. Ook kom je enthousiast over als je zelf vragen stelt. En weten jouw gesprekspartners dat je nog steeds enthousiast bent ten opzichte van het eerste gesprek.

Het tweede sollicitatiegesprek voeren

Bij het voeren van een tweede sollicitatiegesprek draait het net als in het eerste gesprek om te laten zien dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Tijdens de tweede ronde is het aan te raden je op dezelfde manier te presenteren als tijdens de kennismaking.

Het is niet verstandig om gelijk in het eerste gesprek al te gaan onderhandelen over je salaris, omdat dit een verkeerde eerste indruk kan geven bij je werkgever. In een tweede sollicitatiegesprek is er een kans dat je gaat onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden.

Voorkom dat je wordt overrompeld door een onverwachte onderhandeling over primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij een tweede gesprek ben je nu eenmaal een stap dichter bij een contract. De kans dat dergelijke zaken worden besproken is dus ook groter.