Het begrip ‘relatie’ kun je ruim opvatten. Relevante relaties zijn iedereen die je kent, hoe vaag ook, die je kunt benaderen voor informatie, advies en/of verwijzingen. Je relaties zijn op te splitsen in twee groepen: informeel en formeel.
Netwerken is ervoor zorgen dat je in contact komt met mensen in het netwerk van mensen die jij kent. Uiteraard is het belangrijk om een keuze te maken uit deze mensen en alleen mensen te benaderen die voor jou interessant en relevant zijn. Ofwel mensen die voor jouw onderzoek en zoektocht naar een passende baan iets kunnen betekenen.
Hoe weet je nu wanneer een relatie relevant is of niet? Overweeg hierbij de onderstaande punten.
Relaties die werken voor een bedrijf in een sector waarvoor jij belangstelling hebt, kunnen:
Relaties die net met een nieuwe baan begonnen zijn, kunnen:
Relaties die ook op zoek zijn naar een (nieuwe) functie, kunnen:
Voor alle relaties geldt verder: misschien kennen zij iemand die iets weet of kunnen zij jou een ingang bezorgen bij een organisatie waarin jij geïnteresseerd bent. Dit moet je niet onderschatten. Meer dan de helft van alle in loondienst werkende Nederlanders is via-via aan zijn baan gekomen. Meestal is een en
ander min of meer toevallig tot stand gekomen. Kun je nagaan wat er mogelijk is als je gericht gebruik gaat maken van je relaties. Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat jouw buurvrouw regelmatig tennist met de personeelsvrouw van het bedrijf waar je graag wilt werken.
Alleen door gerichte vragen te stellen, kom je daar in de meeste gevallen achter.
Hierdoor vergroot je de kans op een ‘toevallig’ contact aanzienlijk! Hoe vaak hoor je wel niet dat iemand “toevallig” via-via aan een leuk vakantie-adresje, een nieuw huis of een baan is gekomen?
Noteer alle relaties die je hebt en die je relevant vindt, maak een verdeling in informeel en formeel. Hier kan overlap tussen bestaan.