Kwaliteiten die jou krachtig maken

Kwaliteiten gaan over eigenschappen waar je goed in bent, die jou typeren en uniek maken. Je hebt ze altijd tot je beschikking en kan ze op elk moment gebruiken. Als je ze gebruikt, ben je succesvol en krachtig in je werk.

Actie

  • Neem de checklist Kwaliteiten uit het tabblad Materialen door en ga per kwaliteit na of je deze hebt. Tip: Denk bij de invulling ervan niet al te lang na, kies op je gevoel. Wees niet al te kritisch en perfectionistisch en denk niet in uitersten.
  • Lees de door jou ingevulde checklist nog eens rustig door en noteer maximaal 10 kwaliteiten die je hebt én je het meest wilt inzetten bij je volgende carrièrestap.
  • Lees de door jou ingevulde checklist nog eens rustig door en noteer maximaal 10 kwaliteiten die je nog niet hebt en je wilt ontwikkelen in je nieuwe baan.
  • Geef per kwaliteit aan op welke manier jij de kwaliteiten, die je nog niet hebt en wilt ontwikkelen.

360 graden feedback

Zelf beoordelen wat jouw kwaliteiten zijn, is niet altijd eenvoudig. Verzamel daarom de meningen van anderen met de 360 graden feedback.

Actie

  • Leg de checklist 360 Graden feedback kwaliteiten uit het tabblad Materialen voor aan minimaal 3 bekenden uit je directe omgeving: (ex-)collega, familielid, partner of vriend(in).
  • De kracht van deze opdracht is om over de feedback in gesprek te gaan met degene die het heeft gegeven. Als hij of zij een kwaliteit heeft genoemd die jij niet herkent bij jezelf, vraag om een voorbeeld waaruit blijkt dat je deze kwaliteit hebt. Dat geeft je nieuwe informatie over jezelf. Het gaat er namelijk niet om of alle feedbackgever dezelfde kwaliteiten benoemen, maar waarom ze de kwaliteiten hebben benoemt.

Kernkwadranten

Doel van het kernkwadrant is zicht krijgen in je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Dit leidt tot meer zelfkennis en zo kun je je ontwikkelen.

Door dit bewustwordingsproces kun je tijdens netwerk- en sollicitatiegesprekken beter benoemen en onderbouwen wat je kwaliteiten en leerpunten zijn (wie je bent) en wat jou onderscheidt van anderen.

Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterktes die jou kenmerken. Kernkwaliteiten zijn meestal ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij of zij ernaar gevraagd wordt.

Valkuilen

Wanneer je doorschiet in een specifieke kernkwaliteit wordt dit een valkuil. Je kwaliteit is op dat moment een zwakte. Uitdagingen Je uitdaging ligt in de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. Het is datgene waar je in kunt groeien en wat balans geeft aan je talenten.

Uitdagingen

Je uitdaging ligt in de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. Het is datgene waar je in kunt groeien en wat balans geeft aan je talenten.

Allergieën

Op basis van je kernkwaliteit is ook af te leiden waar je potentiële conflicten met de omgeving kunt verwachten. Je kwaliteiten en valkuilen bepalen waaraan je je stoort bij anderen. Hierin ligt een verband met je uitdaging.

Kernkwadrant

Wanneer je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën met elkaar in verband gaat brengen noemen we dit een kernkwadrant.

Actie

  • Bekijk de animatievideo met uitleg over kernkwadranten.
  • Maak vier tot zes kernkwadranten, zie de afbeelding in het werkblad Kernkwadranten in het tabblad Materialen. Om een kernkwadrant te maken kun je de onderstaande hulpvragen gebruiken.

Kernkwaliteiten

+ Wat anderen in mij waarderen

+ Wat ik in mezelf bagatelliseer

+ Wat ik van anderen vanzelfsprekend verwacht

Valkuilen

– Wat ik bij anderen bereid ben door de vingers te zien

– Wat anderen mij wel eens verwijten

– Wat ik in mezelf rechtvaardig

Uitdagingen

+ Wat ik in mijzelf mis

+ Wat anderen mij toewensen

+ Wat ik in anderen bewonder

Allergieën

– Wat ik in anderen minacht

– Wat anderen mij aanraden te relativeren

– Wat ik in mezelf verafschuw

Je sterke kanten

Als je je sterke kanten kent en ze in je werk gebruikt, draagt dat bij aan je zichtbaarheid, en je makkelijker gezien wordt als teamleider. Waar blink jij in uit?

Actie

  • Geef bij de checklist Je sterke kanten uit het tabblad Materialen aan in hoeverre deze op jou van toepassing is. De driepuntschaal loopt van ‘past heel goed bij mij’ tot ‘past helemaal niet bij mij’.
  • Bereken in de checklist wat je sterke kanten zijn. Dat doe je door de punten op te tellen bij de antwoorden die je aanvinkte in de checklist.
  • Stel een top 5 samen van de sterke kanten waarop je de meeste punten hebt behaald.
  • Noteer welke deugd jou het meest kenmerkt en in welke deugd je minder uitblinkt.
  • Pak de handout Stimuleer je sterke kanten erbij. Met de oefeningen uit de handout gaat het je zeker lukken om ze nog meer te benadrukken.