Screening software proof zijn

Onderschat als sollicitant niet dat screening software (ATS) bestaat. De software wordt door werkgevers gebruikt om kandidaten te screenen, waardoor het wervingsproces minder geld kost en sneller verloopt.

Hoewel de software tijd en geld bespaart voor de werkgever, zorgen de imperfecties van de software ervoor dat niet alle CV’s correct worden gelezen. Dit betekent dat jouw cv ten onrechte in de prullenbak kan belanden.

Wanneer je inhoudelijk een sterk CV hebt, maar al enige tijd geen reactie hebt gekregen, kan het dus geen kwaad om je CV eens onder de loep te nemen.

Wat is ATS precies?

ATS staat voor Application Tracking Software. Het is een screening software die het wervingsproces makkelijker maakt voor recruiters en werkgevers.

Een ATS kan onder andere gebruikt worden om vacatures te publiceren, kandidaten te benaderen en CV’s te screenen. In het laatste geval filtert de software jou op basis van je CV en een reeks begrippen (werkervaring, opleidingen, vaardigheden, etc). Wanneer een werkgever vervolgens zoekt op bepaalde woorden of woordgroepen, worden de meest relevante resultaten getoond.

Gebruik de juiste termen

Wanneer een werkgever op zoek gaat naar geschikte kandidaten, worden een aantal termen ingevoerd waarmee de software CV’s gaat screenen.

Je mag ervan uitgaan dat degene die op zoek gaat naar kandidaten, dezelfde termen gebruikt als in de vacaturetekst.

Mensen binnen een organisatie spreken over het algemeen dezelfde taal. Ze gebruiken dezelfde termen om functies, competenties en verantwoordelijkheden te beschrijven. Als in de vacaturetekst het woord Verkoper wordt gebruikt, moet je jezelf dus niet gaan omschrijven als Accountmanager.

Door de vacaturetekst als uitgangspunt te nemen, weet je zeker dat je de juiste termen gebruikt en dat je CV beter leesbaar is voor screening software.

Wees zorgvuldig met het gebruik van afbeeldingen

Creatieve CV’s dragen bij aan de presentatie van je persoonlijkheid en vaardigheden, maar ze zijn voor de meeste screening software niet goed leesbaar.

Het is dus belangrijk om relevante onderdelen niet in afbeeldingen te beschrijven. Wanneer je dit toch doet, zorg er dan voor dat ook in de tekst te vermelden.

Wanneer je bijvoorbeeld diagrammen gebruikt om je expertise op bepaalde vlakken te tonen, is het aan te raden om onder de diagrammen ook in tekst te beschrijven hoe goed je scoort op de betreffende onderdelen.

Gebruik gangbare titels voor de verschillende onderdelen

Screening software categoriseert de verschillende onderdelen van je CV op basis van de titels die je in je CV opneemt (Werkervaring, Opleidingen, etc).

Wanneer je afwijkende titels gebruikt die het systeem niet herkent, loop je het risico dat jouw werkervaring bijvoorbeeld onder de categorie opleidingen valt.

Om ervoor te zorgen dat de onderdelen op de juiste manier worden onderverdeeld, wijk je beter niet te ver af van de gangbare termen.

Een aantal voorbeelden: personalia, persoonlijk profiel, werkervaring, werkervaring, opleidingen, talen, talenkennis, vaardigheden, computervaardigheden, competenties, nevenactiviteiten, hobby’s en overige werkzaamheden.

Wees consistent

Presenteer de verschillende onderdelen van je CV op een consistente manier. Dit maakt je CV niet alleen beter leesbaar voor screening software, maar ook voor mensen.

Houd de opmaak simpel

Gebruik geen onduidelijke lettertypes en beperk het aantal verschillende lettergroottes. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van afbeeldingen, kolommen en tabellen.

Door de diversiteit in softwarepakketten is het moeilijk te zeggen hoe ver je moet gaan in het versimpelen van de opmaak. Het probleem is dat een CV ook aantrekkelijk moet zijn voor het menselijke oog. Daarnaast telt jouw mening ook mee. Als je niet wilt afwijken van je eigen opmaak, kun je ervoor kiezen om de opmaakregels aan je laars te lappen en een eventuele afwijzing door het systeem te accepteren.

Vind voor jezelf een balans te vinden tussen de leesbaarheid en de aantrekkelijkheid van je CV.

Dubbelcheck je spelling

Wanneer je CV door een mens wordt gelezen, is een spellingsfout een slordigheid, maar de lezer zal altijd nog begrijpen wat je bedoelt. Sommige mensen knappen erop af, maar niet iedereen.

Screening software is meedogenloos en zal een woord dat verkeerd gespeld is niet herkennen. Een correcte spelling is dus extra belangrijk.

Opslaan als Word, Pages of pdf-bestand?

Ten slotte is het belangrijk dat je het juiste bestandstype kiest om je CV in op te slaan. Een pdf-bestand heeft meestal de voorkeur. Sommige AATS kunnen geen pdf’s lezen, in dat geval heb je een Word-document nodig. 

Controleer het vereiste bestandstype voordat je je CV uploadt. Vraagt een werkgever specifiek om een ​​Word-document, stuur dan in ieder geval een .doc- of .docx-bestand. Staat er niet bij welk bestandstype ze verlangen, houd het dan bij een pdf.