Voor de baan die je het allerliefste doet ga je onderhandelen over je salaris. Je wilt natuurlijk het hoogst haalbare salaris ontvangen en om dit te ontvangen, moet je in de meeste gevallen goed onderhandelen om de werkgever te overtuigen van jouw waarde.
Om een goede salarisonderhandeling te voeren, is het belangrijk om te weten wat een goed salaris is voor de functie gecombineerd met jouw werkervaring. Op websites als loonwijzer kan je kijken wat je waard bent of andere vacatures bekijken waarvoor je in aanmerking komt (soms staat daar een salarisindicatie bij).
Wanneer je een salarisindicatie geeft, zet dan net wat hoger in dan je graag zou willen. Als je graag wilt kunnen onderhandelen, zet dan ongeveer tien procent hoger in om genoeg onderhandelingsruimte te hebben.
Als je niet wilt onderhandelen, geef dan je gewenste salaris aan en blijf daaraan vast houden tijdens het onderhandelingsmoment. Als je de baan heel graag wilt, moet je bereid zijn om wat van je onderhandelingsruimte in te leveren. Onderhandelen is geven en nemen.
Het belangrijke van salarisonderhandelingen is dat het een wederzijds win-win gevoel hoort op te leveren. Het is belangrijk dat je weet met wie je aan het onderhandelen bent. Iemand van HR zal misschien wat standvastiger zijn wat betreft het onderhandelen dan bijvoorbeeld jouw toekomstige manager, die graag wilt dat jij zijn team komt versterken.
Lieg niet over je huidige salaris in de hoop dat je een hoger salaris krijgt. Het kan voorkomen dat je salarisstrook opgevraagd wordt bij je huidige werkgever. Als je dan hebt gelogen over je huidige salaris, kun je al bijna raden wat de gevolgen zijn.
Als je niet precies het salaris kunt krijgen dat jij voor ogen had, kan je ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over een leaseauto, laptop en telefoon. Daarnaast kun je ook onderhandelen over studiemogelijkheden, flexibele werktijden, meer vakantiedagen of een bonusregeling.
Als je toekomstige werkgever jou een bod doet dat veel lager is dan jij in gedachten had en jullie worden het tijdens de onderhandelingsfase niet eens met elkaar, is het verstandig om direct af te haken. Dan steken jullie beide niet onnodig energie in de sollicitatie.
Als de werkgever jou een aanbod doet, neem dit dan niet direct aan. Vraag om bedenktijd, zodat je kunt kijken of het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden aan jouw verwachtingen voldoen.
De kans is groot dat de werkgever lager inzet, waarna jij een hoger bedrag in kan zetten en zo gaat onderhandelen. Als je direct je salaris accepteert, krijg je vaak minder salaris dan je had kunnen krijgen.
Let op dat je niet te agressief onderhandelt, dat kan schade aanrichten aan de relatie met je (toekomstige) werkgever. Het is belangrijk dat je weet wanneer je moet stoppen, anders verspil je je kansen. Verkoop jezelf niet beter dan je bent, want uiteindelijk komt jouw werkgever er wel achter wat je waard bent.
Wanneer je in een salarisonderhandeling zit, benadruk het gezamenlijke belang om een salaris vast te kunnen stellen dat voor zowel jou als je werkgever aanvaardbaar is. Spreek bijvoorbeeld bewust over ‘wij’ en niet over ‘ik’.
Ten slotte, zorg dat alle afspraken die je maakt zwart op wit komen te staan. Zet ze op de mail en vraag om bijbehorende bevestiging. Doe dit niet alleen voor het definitieve aanbod, maar leg ook gemaakte afspraken vast over afzonderlijke onderdelen.
Zo heb je altijd iets waarnaar je terug kunt verwijzen, mocht de werkgever zich om de een of andere reden niet aan zijn afspraak houden. En zorg dat alle afspraken ook uiteindelijk in de arbeidsovereenkomst worden meegenomen.