Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijker dan je misschien denkt

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra’s die je bovenop jouw salaris krijgt. Sommige van deze voorwaarden kun je in harde euro’s uitdrukken, andere weer niet.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • cursussen
  • opleidingen
  • dertiende maand
  • auto van de zaak
  • kinderopvang
  • bonusregeling
  • mobiele telefoon
  • flexibele werktijden
  • laptop
  • tablet
  • ziektekostenverzekering
  • fitnessabonnement
  • doorgroeimogelijkheden
  • zorg- en ouderschapsverlof
  • kledingvergoeding
  • reiskostenvergoeding
  • pensioenregeling

Je moet natuurlijk niet verwachten dat je al deze arbeidsvoorwaarden aangeboden krijgt. Breng ze voor het onderhandelingsgesprek duidelijk in kaart zodat je weet welke voorwaarden je kunt verwachten.

Wat kun je verwachten?

Het antwoord op deze vraag is, zoals eerder genoemd, sterk afhankelijk van de functie en branche. Er zijn namelijk branches waar de secundaire arbeidsvoorwaarden (grotendeels) bepaald worden door een CAO, maar er zijn ook branches waar veel meer ruimte is.

Ook jouw positie in de arbeidsmarkt speelt mee. Wanneer het bedrijf jou nodig heeft heb je vanzelfsprekend een sterkere onderhandelingspositie.

Gebruik jouw netwerk en het internet om te achterhalen welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten.

Wat zijn deze arbeidsvoorwaarden waard?

Het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vaak onderschat, omdat de voordelen niet in euro’s worden uitgedrukt. Je bent daardoor geneigd alleen maar naar het salaris te kijken tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

Sommige secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op korte termijn niet voelbaar. Toch bieden ze wel degelijk financiële voordelen en compenseren een ‘lager’ salaris. De waarde is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jij bent dus de enige om de voorwaarden te beoordelen.

Kijk welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou en welke voor het bedrijf interessant zijn. Soms pronkt een bedrijf namelijk met ‘goede’ secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl die voor jou helemaal niet zo goed zijn.

Een dertiende maand, ziektekostenverzekering of reiskostenvergoeding zijn allemaal meevallers die uiteindelijk honderden euro’s per maand waard zijn. Maar wat zijn voorwaarden als een opleiding of gratis kinderopvang waard? Zijn dit ‘goede’ secundaire arbeidsvoorwaarden?

Ben je een ambitieuze alleenstaande moeder die carrière wilt maken, dan is kinderopvang van onschatbare waarde. Heb je geen kinderen of wil je geen kinderen, dan heb je er niets aan.

Wil je in de toekomst wel kinderen? Verdiep je dan goed in de mogelijkheden voor ouderschapsverlof en kinderopvang. Schat in hoeveel deze voorwaarden voor je betekenen. Besluit jouw partner huisman te worden of blijven jullie beiden werken?

Ga je in de nabije toekomst verhuizen? Bekijk dan welke voorwaarden je kunt verwachten voor een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding.

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt verwachten en wat ze voor jou waard zijn. Daarna is het tijd voor de onderhandeling.

De onderhandeling

Het onderhandelingsgesprek is meestal een spannende gebeurtenis. Het verloop van het gesprek bepaald namelijk jouw salaris en ook wat je aan secundaire arbeidsvoorwaarden krijgt aangeboden.

Door direct aan het begin de tegenpartij tegemoet te komen met een voor jou ondergeschikte arbeidsvoorwaarde laat je merken dat met jou te praten valt. Je creëert hiermee een goede sfeer waardoor de onderhandelaar jou meer gunt.

Als je bijvoorbeeld geen auto van de zaak nodig hebt, omdat je dichtbij woont, kun je aan het begin van het gesprek al zeggen dat een auto voor jou overbodig is. Hierdoor kun je later in het gesprek een tegenprestatie verwachten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als compensatiemiddel

Met de goede voorbereiding weet je welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn en welke niet. De minder belangrijke voorwaarden kun je als ‘wisselgeld’ gebruiken tijdens de onderhandelingen.

Wanneer tijdens het gesprek naar voren komt dat het salaris lager uitvalt dan je had verwacht kun je dit compenseren met voor jou relevante secundaire arbeidsvoorwaarden en vice versa.

Weet goed wat je waard bent en kijk ook verder dan alleen de arbeidsvoorwaarden. Heb je een goed gevoel bij het bedrijf? Spreekt de bedrijfscultuur je aan? Kun je jouw talenten benutten?

Als de antwoorden op deze vragen positief zijn vraag jezelf af of het hebben van een laptop van de zaak überhaupt wel zo belangrijk is. Volg naast het maken van een rationele keuze ook jouw gevoel. Sommige dingen in het leven zijn nu eenmaal onbetaalbaar!