Wanneer je jouw droombaan hebt gevonden en je het sollicitatieproces goed bent doorgekomen, dan rest er vaak nog maar één ding: het tekenen van een arbeidscontract! Een mooi moment, maar daar komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Want er staat meer in het arbeidscontract dan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Een arbeidscontract is een overeenkomst waarin afspraken staan tussen jou en de werkgever. Door het arbeidscontract te tekenen komen jullie overeen over het werk wat je als werknemer levert en welke arbeidsvoorwaarden je hiervoor krijgt.
Er zijn verschillende soorten contracten. Zo heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Ook wel vast en tijdelijk contract genoemd. Andere contracten zijn een oproepcontract, nulurencontract, min-maxcontract, uitzendcontract, payroll contract of een detacheringscontract. Bekijk voordat je gaat tekenen wat voor contract je hebt!
Bij het opstellen van een arbeidscontract zijn jouw persoonsgegevens nodig, zoals je naam, je woonplaats en je geboortedatum.
Daarnaast zijn er verschillende inhoudelijke functiegegevens nodig. Zoals de startdatum, de duur van de arbeidsovereenkomst, de duur van de opzegtermijn en de locatie(s) waar je komt te werken. Ook staat jouw functienaam of het soort werk wat je doet in jouw arbeidscontract. Controleer vóór het tekenen van je contract goed of deze gegevens correct zijn genoteerd.
Daarnaast bevat het arbeidscontract de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele voorwaarden.
Bij optionele voorwaarden in jouw arbeidscontract kun je denken aan:
Wat vaak door jouw werkgever wordt geregeld is jouw pensioensregeling. Bij het tekenen van een arbeidscontract staat er dus vaak iets over jouw pensioensregeling. Je hebt namelijk alleen recht op pensioenopbouw als dit opgenomen is in je contract. Misschien is het nog ver weg, maar het is toch goed om op de hoogte te zijn hoe jij je pensioen opbouwt.
Wanneer je een contract gaat tekenen, is een concurrentie- of relatiebeding niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel handig om te kijken waar je voor tekent en wat de gevolgen zijn als je het contract ontbindt. Vaak staat dit onder het kopje concurrentiebeding. Hier staat waar je na je baan wel of niet aan de slag mag. Dit geldt ook voor het relatiebeding, alleen hier is aangegeven welke relaties je niet mee mag nemen naar een nieuwe baan.
Met een geheimhoudingsbeding kan de werkgever geheimhouding opleggen tijdens en na jouw dienstverband. Wanneer je dit overtreedt krijgt de werkgever een schadevergoeding of moet jij een boete betalen. Als je er te laat achter komen dat je vast zit aan een concurrentiebeding, ga dan in overleg met je werkgever, het is vaak mogelijk om tot een compromis te komen.
Tijdens het tekenen van een contract is kan je samen met je werkgever een proeftijd afspreken. De werkgever is dan verplicht om deze proeftijd schriftelijk vast te leggen. Een proeftijd is nooit langer dan twee maanden. Wanneer je zelf ontslag neemt in je proeftijd, dan hoef jij jezelf niet aan je proeftijd te houden. Maar let op, je hebt dan geen recht op een WW-uitkering.
In principe mag je gewoon naast je werk nevenactiviteiten uitvoeren. Alleen als er een verbod op nevenactiviteiten in het contract is opgenomen, dan geldt dat je geen ander werk uit mag voeren. Vaak gebeurt dit alleen als deze werkzaamheden de onderneming van je werkgever in gevaar brengen. Toch is het zo, dat als een verbod op nevenactiviteiten niet in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, dat je geen ander werk mag uitvoeren als dit jouw huidige werk belemmerd. Wees voorzichtig met het aantal nevenactiviteiten en overleg met je huidige werkgever wat wel en niet toelaatbaar is.
Een ziekteregeling kan in je contract staan of valt onder een cao. In veel cao’s is het vastgelegd dat je het eerste jaar jouw salaris volledig uitbetaald krijgt en vanaf het tweede jaar wordt jouw salaris voor 70% uitgekeerd. Wanneer je niet onder een cao valt, dan moet de regeling in je arbeidscontract staan. Zo niet, dan moet je werkgever over al je ziektedagen loon uitbetalen.