Je levensverhaal
Het schrijven van je levensverhaal geeft inzicht in je geschiedenis. Zo heeft schrijven een positieve invloed op je psychologische groei en ontwikkeling. Voor het schrijven van je levensverhaal kijk je naar je zelf, je ervaringen en je omgeving.
Door de ervaringen uit verschillende levensfasen op te schrijven ontstaat er een geordend verhaal waarmee je je leven betekenis geeft. Het schrijven helpt je ontdekken wat je motiveert en waar je op leegloopt.
Actie
- Je gaat je eigen biografie schrijven, die de basis vormt van goede zelfkennis. Als je je weinig kunt herinneren van bepaalde perioden, kan het helpen om nog eens met familieleden te praten of in oude fotoboeken te kijken. Beperk je tot de essentie.
- Kijk vanuit het heden naar je leven tot nu toe. Deel je leven in, in perioden van zeven jaar. Leef je in elke periode in en beschrijf drie tot vier herinneringen die bij je naar boven komen per levensfase van zeven jaar. Het gaat niet zozeer om feiten, maar om jouw beleving en ervaring en de gevoelens die je daarbij hebt. Je kunt hierbij gebruikmaken van onderstaande thema’s:
- je privéleven, zoals het gezin waaruit je komt, je huidige
- leefsituatie
- je leer- en werkleven (betaald of onbetaald)
- belangrijke keuzes die je hebt gemaakt
- mensen die invloed op je hebben gehad, in positieve of
- negatieve zin
- belangrijke gebeurtenissen in je leven
- initiatieven die je hebt genomen
- uitdagingen die je bent aangegaan
- Neem na het schrijven twee dagen afstand en analyseer je biografie door met het oog van een buitenstaander ernaar te kijken.
- Wat valt jou op in je levensverhaal?
- Waar ben je trots op in jouw leven tot nu toe?
- Wat zijn de rode draden en welke patronen herken je in je levensverhaal?
- Welke persoonlijke thema’s vallen op of puzzelen je?
- Welke kwaliteiten en valkuilen vallen op?
- Welke overtuigingen kom je tegen?
- Welke behoeften komen uit je levensverhaal naar boven?
- Wat heb je tot nu toe vooral in het leven geleerd?
Doorslaggevende gebeurtenissen
Er zijn gebeurtenissen in je leven die indruk op je maken. Iemand zei iets wat je altijd hebt onthouden. Of er diende zich opeens een inzicht aan dat bepalend werd voor je wereldbeeld. Zulke momenten leiden tot een besef, nieuwsgierigheid of motivatie. Het kunnen goede gebeurtenissen zijn, maar ook minder goede, kwetsende en zelfs levensbedreigende.
Ook je keuzes hebben een basis gelegd voor je ontwikkeling. De keuze voor een studie of werk, relatie of single-bestaan, beslissingen over een verhuizing, een reis.
Ten slotte zijn er centrale figuren in je leven: mensen die je hebben gevormd, die veel invloed hebben gehad op je zelfbeeld, je ontwikkeling en je ideeën over de wereld.
De basis van je leven kan worden teruggevoerd tot tien doorslaggevende momenten, zeven cruciale keuzes en vijf centrale figuren.
Actie
Zet jouw doorslaggevende momenten, cruciale keuzes en centrale personen op een rijtje. Bedenk op welke manier zij van invloed zijn geweest op je zelfbeeld, ontwikkeling en wereldbeeld, zowel positief als negatief.
- Noteer jouw 10 doorslaggevende momenten.
- Noteer jouw 7 cruciale keuzes.
- Noteer hier de 5 centrale personen in je leven.