Gebruik vacaturesites

Wanneer je ander werk zoekt, doe je dat vaak via vacaturesites. Slim, want daarop staan veel vacatures. Er zijn wel duizenden vacaturesites, daarom wil je die sites vinden waar je echt wat aan hebt.

Een vacaturesite is iets anders dan een recruitmentsite, daarvan is de werkgever zelf de eigenaar.

Vacaturebanken zijn een heel goede tool om te zoeken naar een (nieuwe) baan. Ze zijn overal, van grote landelijke vacaturesites tot specifieke niche vacaturesites. De hoeveelheid vacaturebanken, de enorme aantallen vacatures en de vele mogelijkheden het zoeken via een vacaturebank maken het niet echt overzichtelijker.

Wat zijn vacaturesites?

Een vacaturesite, ook wel vacaturebank genoemd, is simpelweg een website die vacatures weergeeft. Organisaties en recruiters gebruiken vacaturebanken om vacatures op te plaatsen en kandidaten te bereiken. Met een vacaturebank kunnen werkgevers vacatures publiceren voor een te vervullen vacature. 

Jij gebruikt de websites om nieuwe carrièremogelijkheden te vinden en online te solliciteren. Door middel van een navigatiemenu kun je zoeken binnen de gepubliceerde vacatures op de vacaturebank. Wanneer je geïnteresseerd bent in een vacature bieden sommige vacaturebanken je de optie om direct te solliciteren op de website zelf. In andere gevallen word je doorgestuurd naar de bedrijfswebsite om daar daadwerkelijk te solliciteren.

Populaire vacaturebanken in Nederland

Om je wat meer inzicht te geven in de vacaturebanken staan hieronder 10 veelgebruikte en populaire vacaturebanken in Nederland.

1. Nationale vacaturebank

Nationale Vacaturebank focust zich op het middensegment (mbo en hbo) en is al meer dan 10 jaar vernoemd tot Populairste Carrièresite van Nederland.

2. Intermediair

Intermediair valt net als Nationale Vacaturebank onder DPG Media, maar bevat meer vacatures voor hoogopgeleiden (hbo en wo).

3. Monsterboard

Monsterboard is een vacaturebank die al een hele tijd meedraait. Het is een vacaturebank die verspreid zit over de hele wereld. In Nederland richt het zich voornamelijk op hoogopgeleiden (hbo en wo).

4. Indeed

Indeed is wereldwijd een van de grootste vacaturebanken. Ook in Nederland is het de meest bezochte vacaturebank. Het is een échte zoekmachine voor vacatures op alle niveaus en in alle branches. 

5. LinkedIn vacatures

LinkedIn is als professioneel social media kanaal al populair onder werkzoekenden en netwerkers. Ook is het een populaire plek om vacatures te vinden. Het voordeel van LinkedIn is dat je direct bedrijfsinformatie ziet én weet wie er werkzaam is (geweest). Dit kun je gebruiken om te kijken of je jouw netwerk kan inzetten tijdens een sollicitatie!

6. Werk

Werk.nl is de vacaturebank en cv-database van UWV (UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Op de vacaturebank zijn altijd veel vacatures te vinden voor allerlei doelgroepen.

7. Nederland Vacature

Nederland Vacature is een landelijke vacaturebank met veel vacatures en extra bedrijfsinformatie van werkgevers.

8. Vacatures.nl

Vacatures.nl is meer dan alleen een vacaturebank. Naast dat werkgevers er zelf vacatures op plaatsen, scant de website ook het internet voor alle overige vacatures. Hierdoor krijg je een enorm aanbod te zien op één plek.

9. Werkzoeken.nl

Op werkzoeken.nl kunnen werkgevers gratis vacatures op plaatsen, waardoor er enorme aantallen vacatures te vinden zijn.

10. Jobbird

Jobbird, in 2018 overgenomen door YoungCapital, is een merk met een grote naamsbekendheid. Deze vacaturebank telt vele vacatures, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen

Dat grote vacaturesites als monsterboard.nl en werk.nl het meest gebruikt worden, betekent niet automatisch dat jij op één van deze sites jouw baan zult vinden. Het is voor iedereen weer anders welke vacaturesites voor je werken. Misschien vind jij je baan wel op een gespecialiseerde site voor jouw vakgebied, ook wel nichesite genoemd, of op een site van een uitzendbureau. Er zijn namelijk veel verschillende soorten vacaturesites.

Soorten vacaturesites

In Nederland zijn er meer dan duizend vacaturesites en meer dan tienduizend sites waar twee of meer verschillende werkgevers hun vacatures aanbieden.

  • Grote algemene sites

Zoals monsterboard.nl, werk.nl en nationalevacaturebank.nl.

  • Nichesites

Dit zijn websites rondom een thema. Bijvoorbeeld alle vacatures in een stad, regio, provincie, in een sector, vanaf een bepaald inkomen of rondom een beroepsgroep. Deze sites hebben dus al voorwerk gedaan. Zoek je naar een baan in Amsterdam, dan kijk je bijvoorbeeld op vacaturebank-amsterdam.nl. Ben je hoger opgeleid dan is intermediair.nl een interessante site. Zoek je een baan in de zorg dan zou je kunnen kijken op zorgbanen.nl. Er zijn meer dan duizend nichesites waarvan er zeker een paar interessant voor je zijn en die aansluiten op jouw wensen, interesses, vaardigheden en diploma’s.

  • Job aggregators

Een job aggregator is een soort Google, maar dan voor vacatures. Ze geven een overzicht van alle vacatures en alle vacaturesites waarop ze in Nederland geplaatst zijn. De meeste bekende is indeed.nl, jobrapido.nl en simplyhired.nl.

  • Werken bij’ sites

De ‘werken bij’ site is een heel goede bron om alles te weten te komen over wat een bedrijf jou biedt als werkgever. Hier presenteren bedrijven zichzelf en vertellen jou als werkzoekende waarom je bij hen zou willen werken. Een ‘werken bij’ site is een belangrijke toegangspoort voor de vacatures binnen dat specifieke bedrijf. Sommige bedrijven plaatsen hun vacatures alleen nog op de ‘werken bij’ site. Die vacatures wil je niet missen. Je kunt de ‘werken bij’ sites vinden via Google door te zoeken op bedrijfsnaam met aanvullend woorden als ‘vacatures’ of ‘werken bij’.

  • Sites van uitzendbureaus, detacheerbureaus en werving- en selectiebureaus

Ook hier geldt dat er algemene sites zijn, zoals randstad.nl, manpower.nl, yacht.nl of yer.nl én sterk gespecialiseerde sites in regio’s, branches en beroepsgroepen. Zoals bijvoorbeeld bureaus gespecialiseerd in de bouwsector, zorg of horeca en bureaus die zich richten op groepen mensen, zoals 50+ bureaus en studentenbureaus.

Het vinden van de juiste vacaturesite

Gebruik bij de start van je zoektocht een of twee grote algemene sites, aangevuld met twee of drie nichesites. Om uit te vinden welke nichesite het beste bij jou past, kijk dan op job aggregators als indeed.nl of jobrapido.nl. In de ‘wat’ en ‘waar’ velden geef je je specifieke zoekopdracht. Via de zoekresultaten kun je de herkomst van de vacatures achterhalen. Vervolgens kun je naar deze websites toe gaan om te kijken of zij meer relevante vacatures voor jou hebben.

Gebruik Google. Typ of Google het trefwoord of een combinatie van trefwoorden in waarvan je de vacatures wilt zien en typ daarachter ‘vacatures’. Je ziet dan een lijst met alle vacaturesites waar jij iets aan kunt hebben. Bekijk niet alleen de eerste drie pagina’s van de zoekresultaten, want dan zul je veel relevante informatie missen. De resultaten op de eerste pagina’s zijn namelijk geoptimaliseerd voor de zoekmachine. Sommige vacatures zijn niet goed genoeg omschreven en verschijnen dus lager in de zoekresultaten, terwijl ze voor jou mogelijk wel interessant zijn.

Actie

Maak een lijst met woorden waarmee je gaat zoeken via een job aggregator.

Bijvoorbeeld:

  • Functiebenaming
  • Regio of stad
  • Opleiding die je hebt gevolgd
  • Sector of branche
  • Vaardigheden of competenties
  • Parttime of fulltime

Gebruik de woorden die je hebt gevonden in combinatie met de woorden als banen of vacatures of solliciteren.

De werking van een vacaturesite

Jouw zoekopdracht is bepalend voor de resultaten die je krijgt en het succes dat je zult hebben met het vinden van de juiste baan. Je haalt de beste vacatures naar boven als je specifiek bent in de functie die je zoekt en die functie op de juiste manier schrijft. Een typefoutje levert geen, of andere resultaten op.

Veel functies kennen verschillende functiebenamingen die een (soort)gelijke betekenis hebben. Zo wordt een kapper ook vaak een hairstylist genoemd en een secretaresse een officemanager. Dat kan betekenen dat als je maar op één functiebenaming zoekt, je veel vacatures mist, omdat er andere functiebenamingen worden gebruikt.

Je kunt functies op verschillende manieren intypen. Bijvoorbeeld inkoopadviseur of inkoop-adviseur. Zoek dus op beide benamingen, zodat je meer resultaten krijgt.

Om alle vacatures te vinden waarop je wilt solliciteren, maak je gebruik van synoniemen en alternatieve functiebenamingen van de functie die je zoekt. Kijk bijvoorbeeld op synoniemennet.net of gebruik een andere manier van schrijven (met spatie, zonder spatie, met streepje, Engelse vertaling etc.)

Actie

Maak een lijst met tien of vijftien synoniemen en voer deze in op de sites waarmee je werkt. Je zult zien dat je zo meer vacatures vindt.

Plan vaste dagen in om vacatures te checken

Als je een lijst met interessante vacaturesites hebt opgesteld, is het goed om vaste dagen in te plannen dat je hier vacatures checkt. Elke dag kijken is zonde van je tijd en heeft weinig zin. Er staan niet elke dag heel veel nieuwe vacatures op en het kost veel tijd. Beter kun je drie keer per week kijken, bijvoorbeeld maandag na 13.00 uur, woensdag en vrijdag na 15.00 uur.

Op maandag plaatsen bedrijven hun nieuwe vacatures. Na de eerste piek op maandag worden op woensdag weer nieuwe vacatures geplaatst. Sommige werkgevers zetten nog net voor het weekend nieuwe vacatures op hun site.

Trek voldoende tijd uit om je lijst met favoriete sites rustig te bekijken.

Geavanceerd zoeken

Op bijna alle sites kun je via een ‘snelzoekfunctie’ met een functienaam of trefwoord honderden vacatures vinden. Belangrijker nog is de functie ‘uitgebreid zoeken’ of ‘geavanceerd zoeken’.

Je verfijnt hiermee je zoekopdracht door in te vullen waar je wilt werken, hoe ver je wilt reizen (bijvoorbeeld alle banen binnen een straal van 25 kilometer), in welk functiegebied (bijvoorbeeld commercieel of creatief), je opleiding, je gewenste salaris, het aantal uren dat je wilt werken etc.

Vink aan ‘uitzendbureaus weglaten’ als je alleen op sites van werkgevers terecht wilt komen. Hier kun je ook meerdere functiebenamingen invullen, bij ‘met tenminste één van deze trefwoorden’ zodat je direct het aantal vacatures vergroot. Zoek altijd op beide manier (wat/waar en geavanceerd) om zoveel mogelijk passende vacatures naar boven te halen. Wees niet te kritisch, anders kun je zomaar een leuke vacature missen.

Zoekopdracht verfijnen

De basis van het zoeken op een vacaturesite wordt vaak al op de homepage duidelijk. Door middel van een zoekbalk en filters kun je jouw zoekopdracht ingeven. Toch kunnen grote vacaturesites omvangrijk en ingewikkeld lijken, dus hoe vind je dan banen die je écht interesseren?

Beperk allereerst jouw zoekopdracht geografisch. Het heeft geen zin om naar vacatures in Amsterdam te kijken als je er vrij zeker van bent dat je in Eindhoven wilt werken. Gebruik manieren om jouw zoekopdracht specifieker te maken. Gebruik niet alleen zoekwoorden. Probeer te verfijnen op branche, ervaring, opleiding of salaris. Deze filters staan vaak al aangegeven, maar kijk of je nog breder kan zoeken.

Natuurlijk zoek je op functietitels. Probeer ook vaardigheden of trefwoorden. Op die manier vind je een breder scala aan mogelijkheden. Misschien vind je zelfs een rol waar je nog niet eerder aan had gedacht, maar die perfect past bij jouw vaardigheden.

Profiel aanmaken

De vacaturesites bieden je de mogelijkheid om een eigen account aan te maken. Dat is zeker de moeite waard omdat je dan van alle functionaliteiten gebruik kunt maken. Zo kun je de zoekopdrachten opslaan, zodat je niet elke keer opnieuw hoeft te zoeken. En je weet waar je al op hebt gezocht. Daarnaast kun je ook vacatures bewaren en je CV uploaden zodat je gevonden wordt door werkgevers.

CV uploaden

Op veel vacaturesites kun je je CV achterlaten. Het is een kans om gevonden te worden door werkgevers. Doe dit op twee van de grote algemene sites en op een nichesite. Dat zou voldoende moeten zijn omdat werkgevers meestal minimaal op één algemene site kijken. Zo werk je gerichter en weet je steeds waar je je CV hebt achtergelaten. Mocht je na een maand te weinig resultaat hebben, plaats dan je CV op een andere algemene site of een andere nichesite.

Stel alerts in

Job alerts zijn gemakkelijk in je zoektocht naar een baan en ze schelen je tijd. Je kan dan ‘s ochtends in je mail de job- en Google alerts openen en kijken of daar die ene baan die jij het allerliefste doet tussen staat. Want zodra een vacature wordt geplaatst door het bedrijf waar jij een job alert hebt aangemeld, ontvang je de melding per email en de link naar de omschrijving. Job alerts sturen je vacatures die voldoen aan het door jou opgegeven profiel.

Op bijna elke vacaturesite kun je je gegevens achterlaten. Job alerts vind je op algemene vacaturesites, nichesites en Google.

Je maakt eerst een account aan op de vacaturesite. Maak job alerts aan bij zeker tien van je favoriete vacaturesites. Maak meerdere alerts aan voor belangrijke zoektermen. Vul je profiel goed en volledig in.