Vermelden van je vaardigheden, competenties en eigenschappen op je CV

Iedereen is anders. Laat zien wie je bent, door jouw competenties, vaardigheden en eigenschappen te benoemen op je CV. Hiermee laat je zien hoe jij bent, of je past binnen het team en de bedrijfscultuur en of je beschikt over de kwaliteiten die gevraagd worden voor de functie. 

Door het vermelden van jouw vaardigheden en competenties is het makkelijker voor een recruiter om jouw CV snel te scannen. Daarnaast kom je ook sneller naar voren bij screening programma’s. 

Vermeld jouw kwaliteiten in een apart onderdeel of verwerk ze in de rest van je CV. Onderbouw dit kort voor extra betrouwbaarheid. Vaardigheden en competenties kun je onderbouwen bij de ervaring die je hebt opgedaan.

Benoem jouw persoonlijke eigenschappen

Jouw persoonlijke eigenschappen zijn erg belangrijk. Hiermee laat je zien wie jij bent. Wanneer jouw persoonlijke eigenschappen aansluiten bij de bedrijfscultuur is de kans groot dat jullie een goede match zijn. Benoem dus de relevante eigenschappen die aansluiten bij de vacature. 

Omdat iedereen anders is, kun jij je hiermee onderscheiden van jouw concurrentie. Daarnaast zijn persoonlijke eigenschappen ook erg belangrijk wanneer jij veel in teamverband moet werken. Dit geeft namelijk een beter beeld of jij wel of niet in het team zal passen.

Benoem jouw vaardigheden

Vaardigheden zijn belangrijk omdat ze een beter beeld geven van wie jij bent en waar je goed in bent. Dit laat zien waarin jij uniek bent en wat jouw toegevoegde waarde zal zijn binnen het bedrijf. 

Wanneer jij specifieke vaardigheden benoemd die ook in de vacature voorkomen of waar het bedrijf veel waarde aan hecht, kan dat de recruiter helpen bij het scannen van jouw CV. Daarnaast zul je ook eerder opvallen als een bedrijf gebruik maakt van een screeningsprogramma. Zo’n programma focust zich namelijk op bepaalde steekwoorden. Wanneer deze woorden in jouw CV voorkomen heb je meer kans om uitgenodigd te worden. 

Benoem jouw competenties

Het benoemen van jouw competenties geeft aan dat je over zelfkennis beschikt. Door het benoemen van jouw competenties, krijgt een recruiter een beter beeld van waar jij goed in bent en wat voor type je bent op de werkvloer. De meeste competenties zijn niet aangeboren, maar je kunt dit leren. 

Daarnaast moet het ook wel aansluiten bij jouw karakter. Neem bijvoorbeeld de competentie commercieel zijn. Stel dat jij heel bescheiden en verlegen bent, dan is dit waarschijnlijk niet de beste combinatie met de competentie commercieel zijn. Je kunt wel leren om commerciëler te worden, maar het zal waarschijnlijk lastig worden om hier echt in uit te blinken. 

Ook hierbij geldt dat het benoemen van relevante competenties helpt bij het screenen en scannen van jouw CV. 

Toon alleen echt relevante kwaliteiten

Om jouw toegevoegde waarde te tonen, moet je alleen jouw relevante eigenschappen, competenties en vaardigheden tonen. Hiervoor moet je de koppeling maken tussen jouw kwaliteiten, de functie en het bedrijf. Zo geef jij de meest relevante info en zorg je ervoor dat recruiters niet snel afhaken. 

Hiervoor gebruik je de met al jouw competenties, vaardigheden en eigenschappen die je al eerder hebt gemaakt. Vervolgens maak je een lijst met de competenties en vaardigheden uit de vacature. Die leg je naast elkaar en streept af wat niet aansluit bij de functie en het bedrijf. 

Onderzoek het bedrijf zelf ook goed door bijvoorbeeld op de website of hun Social Media kanalen te kijken. Kom je hier dingen tegen waar ze heel veel waarde aan hechten, neem dit dan mee in het selecteren van de relevantste kwaliteiten.

Wanneer jij de link kunt leggen tussen jouw kwaliteiten en het gene waar het bedrijf veel waarde aan hecht, heb je meer kans uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je kunt dit versterken door concrete voorbeelden te geven waarin jouw kwaliteiten naar voren komen. Want iedereen kan roepen dat zij heel erg commercieel is of proactief, maar wanneer je voorbeelden noemt wordt het ook geloofwaardig. 

Beperk je competenties, vaardigheden en eigenschappen tot een maximum van 5. Je kunt beter een paar kwaliteiten extra toelichten waardoor het betrouwbaar wordt, dan heel veel eigenschappen opsommen zonder onderbouwing.

Lieg nooit over jouw competenties, vaardigheden en eigenschappen

Kun jij niet veel overeenkomsten vinden tussen jouw vaardigheden, competenties en eigenschappen en die van de vacature en het bedrijf? Ga hierover dan niet liegen op je CV, in de hoop toch uitgenodigd te worden. 

Wanneer er geen overeenkomsten zijn is de kans groot dat de functie of het bedrijf gewoon niet bij je passen. Daarnaast zul je later altijd door de mand vallen als je wel uitgenodigd wordt op gesprek en je toch niet beschikt over de genoemde kwaliteiten.

Hoe vermeld je jouw kwaliteiten op je cv?

Heb jij relevante eigenschappen die aansluiten bij de functie of het bedrijf? Vermeld deze dan op je CV in een apart kopje. Hierbij is er onderscheid tussen het alleen benoemen en onderbouwen van je kwaliteiten. Het is waardevoller dat je jouw kwaliteiten onderbouwt met voorbeelden uit je verleden, in plaats van alleen opsommen. Door voorbeelden te benoemen of uit te leggen waarom je deze kwaliteiten bezit versterk jij de geloofwaardigheid. Dit kan kort onder iedere kwaliteit.

Toch gebeurd het vaak dat competenties, vaardigheden en eigenschappen opgesomd worden op CV’s. Dit is in principe niet erg, mits je deze in de andere onderdelen van je CV laat terugkomen.

Je zou een aantal kwaliteiten kunnen laten terugkomen in jouw persoonlijk profiel. Verwerk hier bijvoorbeeld twee belangrijkste kwaliteiten in. Verder kun je doormiddel van nevenactiviteiten en cursussen kwaliteiten door laten schemeren.

Ook kun je jouw relevante vaardigheden en competenties verwerken bij jouw werkervaring of opleiding. In de beschrijving wat de functie inhield die je hebt uitgevoerd kun je met specifieke voorbeelden komen. Hierin beschrijf je op wat voor moment jouw vaardigheden en competenties goed naar voren kwamen. Zo krijgt een bedrijf een duidelijk beeld in hoeverre jij echt beschikt over de desbetreffende vaardigheden en competenties.