Video CV

Een video CV maken is een goed idee als je je wilt onderscheiden van andere sollicitanten. In de video geef je een korte impressie van wie jij bent. Het is een persoonlijke en leuke manier om werkgevers kennis met jou te laten maken.

Je video CV vervangt jouw CV op papier niet. Waar het in een video CV om draait, is je enthousiasme en hoe je overkomt. Je kan zo goed laten zien hoeveel passie je voor jouw vak hebt!

Met een video CV kan jij eruit springen tussen de andere sollicitanten. Het wordt steeds populairder en steeds meer sollicitanten maken gebruik van de mogelijkheid om een video CV te maken.

Toch is het bijzonder: een video CV valt op! Vooral als je solliciteert naar een creatieve baan, bijvoorbeeld in de marketing, communicatie of media, is de kans groot dat een werkgever openstaat voor een introductie in de vorm van een video CV. In meer formele en traditionele branches is een video CV minder gebruikelijk.

Een video CV neem je gewoon op met je smartphone, met een webcam of (foto)camera kan natuurlijk ook. Zorg dat de camera stil staat: een camera die door iemand wordt vastgehouden geeft een bewegend en daardoor onrustig beeld.

Daarna zet je je film online, bijvoorbeeld op YouTube en de link zet je in je motivatiebrief of op je gewone CV.

Inhoud

In een video CV ga je natuurlijk niet opsommen wat je allemaal gedaan hebt: dat is heel erg saai. Meestal doe je er goed aan om een video CV als extraatje toe te voegen aan je gewone CV op papier.

Geen enkele werkgever of recruiter wil een video over jou bekijken als die meer dan een paar minuten lang is. Meestal hebben werkgever en recruiters maar weinig tijd om sollicitanten voor een functie te selecteren.

Een kort filmpje willen ze nog wel bekijken. Maak je video CV in elk geval niet langer dan 1,5 minuut. Dat is echt de maximale lengte. Bespreek een paar aansluitingspunten die jij hebt met de functie. Vertel iets over de kwaliteiten die gevraagd worden of ga in op de kennis en kunde die in de vacaturetekst wordt genoemd. Het is ook bij een video CV belangrijk om aan te sluiten op de vacature en de organisatie.

Juiste eerste indruk maken

Je video CV is de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt. Net als bij een sollicitatiegesprek kies je voor een kledingstijl die past jou én bij de baan waarop je solliciteert. Ga niet “underdressed” voor de camera zitten: dus geen verwassen T-shirt. Maar “overdressed” is ook geen goed idee.

De camera mag niet te ver en niet te hoog of te laag staan als je een video CV opneemt, je gezicht en je ogen moeten goed in beeld zijn. Kijk in de camera. Zorg dat de kijker niet makkelijk afgeleid wordt door de dingen om jou heen.

Zorg dat je ‘close up’ in beeld bent en in de camera kijkt. Dan lijkt het net of je de werkgever direct aanspreekt zoals je in het echte leven ook zou doen. Dat komt natuurlijk over. Zet de camera niet hoger dan je gezicht, want dan kijkt de werkgever op je neer. En als het camerastandpunt te laag is, kijkt de werkgever tegen je nek aan en dwing je hem of haar ‘tegen je op’ te kijken. Ook dat is geen goed idee.

Neem je video CV overdag op voor het juiste licht. Daglicht is het mooiste licht om een video op te nemen. Zorg ervoor dat je geen tegenlicht hebt van een raam achter je, want dan wordt je gezicht erg donker.

Ga niet met je rug naar een raam zitten en richt je gezicht naar het raam toe en de achterkant van de camera naar het raam.

Als het beeld van je video CV soms een beetje onscherp is, dan is dat niet zo heel erg. Je beweegt nu eenmaal tijdens het praten, dus dat kan gebeuren. Zorg dat je wel goed te verstaan bent, want anders komt jouw boodschap totaal niet over. En het gaat er natuurlijk wel om dat de werkgever weet wat jij te vertellen hebt en waarom jij solliciteert of geschikt denkt te zijn voor de functie!

Gebruik een microfoontje en ga in een rustige kamer zitten waar je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Doe ramen en deuren dicht, zet tv, radio, wasmachine en andere apparaten uit. Neem je video CV niet op in een ‘hol’ klinkende kamer: het liefst film je in een kamer waar je geen last hebt van echo’s. Je slaapkamer of werkkamer bijvoorbeeld.

Het gaat je lukken

Online vind je veel voorbeelden van video CV’s. Bekijk er eens een paar om inspiratie op te doen en om van te leren. Doe je in een video CV in elk geval niet anders voor dan je bent. Dat is misschien wel het moeilijkste van een video CV maken: ‘jezelf blijven’ en dát overbrengen wat jij wilt.

Heb je nog nooit voor een camera gestaan, bedenk dan van tevoren goed wat je wilt gaan zeggen. Zet bijvoorbeeld eerst een paar steekwoorden op papier. Neem dan de tijd om te oefenen voor de camera.

Kijk je eigen video’s terug om van te leren. Je ziet dan zelf het beste hoe je over komt en wat je anders wil. Misschien kom je verlegen, niet enthousiast genoeg of juist té enthousiast over? Laat ook eens een vriend(in) of collega meekijken voor een ‘second opinion’.

Een video CV is persoonlijk en gaat over jou! Al moet je je video CV honderden keren opnemen, uiteindelijk gaat het je lukken.