Hoe gek het ook mag klinken, er is een reden waarom je je verlangen en passie niet leeft. Je hebt namelijk verborgen belangen om het niet te doen.
Er zijn vijf redenen waarom je misschien het liefst onder de radar wil blijven:
Reden 1. Wanneer je verandert, kan het zijn dat je niet meer jezelf bent
Dan hoef je niet meer aan andermans verwachting te voldoen en loop je tegelijkertijd het risico dat je daardoor je oude vertrouwde omgeving kwijt kunt raken.
Reden 2. Je wilt je passie niet leven, want je weet niet of je het waard bent
Ook al zeg je rationeel dat je het absoluut verdient om je verlangen en passie te leven, onbewust kan je jezelf nog op de rem trappen doordat je niet ten diepste gelooft dat je het leven mag leiden wat je verdient. Diep vanbinnen leef je dan met de overtuiging dat je niet goed genoeg bent.
Reden 3. Je hebt de overtuiging dat het je nooit gaat lukken
Wanneer je steeds maar zegt dat je leven vol passie onbereikbaar is, hoef je er ook geen moeite te doen en loop je dus ook geen risico.
Reden 4. Je weet zeker dat je niet durft
Angst zorgt ervoor dat je bevriest in de situatie waarin je zit. Waardoor je ervan overtuigd bent dat je het niet kan. Maar eigenlijk wil het zeggen dat je nog niet genoeg geoefend hebt.
Reden 5. Je zegt voortdurend dat je geen tijd hebt
Nee, het gaat erover dat je jezelf onvoldoende prioriteit geeft. Met het risico dat je op het eind van je leven spijt heb van al je gemiste kansen.
Je hebt dus een duidelijke reden om je ontdekkingstocht naar je verlangen en passie vroegtijdig te beëindigen. Maar je wilt niet voor die nieuwe baan waarin jij doet wat je het allerliefste doet.
Je hebt gelukkig een sterk verlangen om je werk meer energie te geven.
Wees extra alert wanneer er een gedachte in je opkomt die te maken heeft met een taak die je niet wil, die je niet kan of die niet durft uit te voeren. Dan weet je dat de kans groot is dat je jezelf weer saboteert.
Hoe meer je uitstelt, hoe langer het duurt voordat je die nieuwe baan krijgt.
Hoogleraar Roos Vonk heeft 3 tips om in actie te komen:
1. Niet denken maar doen
Beoordeel je zelf op je gedrag. Je bent geneigd om te kijken naar je goede bedoelingen, maar het gaat om wat je doet. Jouw gedrag geeft je aanwijzingen over wat je te doen staan.
2. Positief denken helpt niet
Positief denken is niet genoeg. Kijk naar wat de hindernissen zijn in jezelf en jouw omgeving. Het contrast tussen waar je naar toe wilt en waar je nu bent, zorgt ervoor dat je realistischer doelen gaat stellen.
3. Maak het concreet
Doe het echt en wacht niet tot je motivatie groeit of tot het goed voelt. Als je wacht tot het goed voelt, kom je nooit uit je comfortzone en tot ontwikkeling. Door iets te doen, veranderen je overtuigingen en gevoelens, die hobbelen er achteraan.
Wanneer je niet in lijn loopt met je verlangens, dromen en passie, dan krijg je signalen die jou laten zien dat je jezelf saboteert.
Lijst met signalen:
Hoe langer je in onbalans bent, hoe heftiger en meer lichamelijk je reacties worden.
Je neiging om je gevoelens te ontkennen leidt tot psychische klachten. Wanneer je ook die psychische klachten ontkent krijg je eerder of later lichamelijke klachten.
Daarom is het belangrijk om dat je leert om de signalen van onbalans in een vroeg stadium te herkennen. En dat je dan weer balans brengt in geven en nemen. Want als je in balans bent is de kwaliteit van je leven optimaal.
Balans gaat over dingen te doen of juist niet te doen, die jou energie geven afgewisseld met zaken die energie kosten vanuit jouw eigen vrije wil.
Wat jou energie geeft heeft vaak te maken met dingen die je als kind als prettig hebt ervaren. De drijfveren oefening sluit daar goed bij aan.